
MISJA
HISTORIA TRADYCJA
MISJA
Misją JEDZ PIJ WARSZAWO jest kultywowanie najlepszych tradycji gastronomicznych stolicy Polski oraz nadanie im należnej rangi na tle innych narodowych kultur kulinarnych.
HISTORIA
Historyczne korzenie wydarzenia sięgają przełomu XIX i XX wieku, kiedy to w 1902 roku odbyła się w Warszawie „Wystawa kucharsko spożywcza”.
Była ona wówczas jedną z trzech największych tego typu imprez w Europie, obok Wiednia i Frankfurtu nad Menem, które swoją obecnością zaszczycały głowy państw.
JAK DONOSZĄ ÓWCZESNE KRONIKI MIAŁA ONA KILKA CELÓW:
•Pobudzenie szlachetnego współzawodnictwa na polu wytwórczości spożywczej
•Wykazanie postępu wytwórczości krajowej
•Nawiązanie kontaktów między wytwórcami i spożywcami krajowymi i zagranicznymi
•Wyrobienie marki nowych firm i otwarcie rynku zbytu
•Zaznajomienie zagranicy z krajowymi osiągnięciami

WYSTAWĘ 1902 r. PODZIELONO NA KILKA DZIAŁÓW:
SZTUKA KUCHARSKA
potrawy, sosy, marynaty, pikle, konserwy, soki, konfitury, ciasta ręcznie wykonane, kuchnie wojskowe, klubowe, polowe, tanie, ruchome
CUKIERNICTWO, PIERNIKARSTWO, PIEKARSTWO
biszkopty, czekolady, kawy, herbaty, słodycze wykonywane ręcznie i fabrycznie, wyroby piernikarskie
SPOŻYWCZY
wędliny, mięsa, ryby, nabiał i jego przetwory, kasze, mąki, warzywa, owoce i przetwory, zwierzyna, drób, korzenie i przyprawy
NAPOJE
wódki, nalewki, wina naturalne i owocowe, miody, piwa, napoje gazowe i wody stołowe
ŚRODKI POMOCNICZE
INFORMACYJNY
tabele poglądowe, statystyczne, cenniki, wzory, ryciny, surogaty, higiena spożywcza, ulepszenia techniczne, spiżarnie i lodownie, zbiory etnograficzne naczyń i narzędzi
